zondag 19 september 2010

Pistolen en meer

Ten oosten van Lucca in de bergen ligt Pistoia, een stad met grote fabrieken waar ijzer wordt bewerkt. Hier werden de eerste pistolen gemaakt (wel thuis nog even opzoeken...???)
Maar... gelukkig hebben ze ook nog ander moois:

Fries boven Kerk San Andrea
De San Andrea kerk, met een preekstoel van Giovanni Pisano (de zoon), die daarop de tekst zetten dat hij toch echt beter kon beeldhouwen dan zijn vader! Aan de gevel een mooi fries.

Keramiek van Della Robbia

Door de drukke straatjes, vol met marktkramen en families met kinderwagens en vooral paraplu's, liepen we naar de Dom, gedeeltelijk bekleed met groen en wit marmer, mooi en vooral oud. Aan de voorkant werk van Della Robbia (14e eeuw), prachtige keramiek. Binnen een tombe met de voorstelling van een leraar. Dit is typisch, want normaliter werd op tombes nooit meer achterom gekeken....

We vonden de koster en die liet ons een groot goud en zilver altaar zien, waar de kaak van de Heilige Jakobus in zit als reliek. De rest is dus met een boot naar Santiago de Compostela in Spanje gevaren. Geen wonder dat men van zijn geloof valt in modern Europa.

Koffie net niet of net wel in de regen... wandelend door de stad kwamen we aan bij het Hospitaal uit 1277, dat nog steeds in gebruik is. Aan de gevel prachtige voorstellingen van alle goede werken: armen verzorgen, gasten ontvangen, nederig zijn etc.

Pomona (1941)
 Het museum van Marino Marini (1901 in Pistoia geboren beeldhouwer) was interessant; mooie paarden en een prachtige figuur van Pomona, prototype vrouw/godin zonder hoofd en armen.Kruis met stripverhaal en nog 4 spijkers
Tot slot naar Colodi in de bergen, met weer een prachtig kruisbeeld met stripverhaal, zo typisch voor Toscane.
De voeten nog met 2 spijkers aan het kruis genageld... in latere perioden werden dit er drie, kwam het hoofd rechtop en was er meer anatomie. En: het stripverhaal verdween.

Vandaag was het de laatste volle dag van een mooie en interessante reis. Hopelijk morgen nog een lekker rondje stadsmuur met Dick, maar dan moet het wel droog zijn. En zo niet: kerken genoeg om nog een kijkje in te nemen toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten